Част нам је да Вам представимо Међународни витешки фестивал
„Заштитници тврђаве“

„Заштитници тврђаве“ је други по реду витешки фестивал који се одржава у Нишу, у организацији Витешке свебор дружине „Змајева грива“. Фестивал је место окупљања витешких дружина које настоје да представе средњевековну културу и живот славних предака. Окупљени унутар зидина Нишке тврђаве, ови витезови представиће посетиоцима витешког фестивала средњевековну витешку опрему, технику израде оклопа, мача, лука и стреле, као и витешке појединачне и групне борбе.

Витешки фестивал у Нишу ове године постаје међународни, будући да за учешће на фестивалу постоји интересовање међу витешким дружинама из Белгије, Словачке, Бугарске и Републике Српске. Осим најављених гостију из иностранства, који ће приказати своје аутентично средњовековно оруђе, оружје, опрему и умеће борбе, гости фестивала биће и витешке дружине из Србије, тачније Београда, Јагодине, Сталаћа, Краљева, Крушевца, Свилајнца, Врањске Бање и Грачанице.

Посетиоцима фестивала биће омогућено да гађају луком и стрелом, опробају се у јахању, прате професионални турнир у средњевековном стреличарству, прошетају средњевековном пијацом, пробају витешко пиво и препусте се дружењу у витешком кампу.

Како смо програм фестивала прилагодили свим генерацијама, најмлађи посетиоци моћи ће да учествују у креативним радионицама и друже се са домаћим животињама. За оне храбрије припремили смо полигон са препрекама „КАКО ПОСТАТИ ВИТЕЗ“ и прилику да буду проглашени заштитницима Тврђаве. Деци старијег узраста и свима који у себи носе такмичарски дух представићемо средњевековне друштвене игре, уз могућност такмичења.

Гост овогодишњег фестивала биће и међународно признати стручњак у области конструкције средњевековног лука и стреле проф. Зоран Павловић, који ће одржати предавање на тему средњевековног стреличарства и присутнима приближити начин борбе луком и стрелом.

Вечерњи програм фестивала, који ће се одржати на Летњој позорници у Тврђави, обухватиће културно-уметничке наступе, средњевековно певање, плес са ватром и вечерње борбе витеза.

Са изузетним задовољством Вас позивамо да посетите Међународни витешки фестивал „Заштитници тврђаве“!

Витешка дружина "Змајева грива"